Gıda Ürünlerinde Tehlike Sinyalleri: Avrupa’da Endişe Yaratan Durumlar
Türkiye’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen gıda ürünlerinde tehlike sinyalleri artıyor. Yaşanan geri gönderimlerde yüksek miktarlarda toksik madde ve pestisit tespit edilmesi, uluslararası alanda endişe yaratmaya devam ediyor.
İtalya ve Bulgaristan’a gönderilen kuru incirlerde, en tehlikeli aflatoksin türlerinden biri olan “Aflatoksin B1” bulundu. Ayrıca, Bulgaristan’a gönderilen narlar, asetampirid ve sulfoxaflor adlı tarım ilaçları nedeniyle sınır dışı edildi. Almanya’ya ulaştırılan kuru incirlerde ise zehirli bir küf toksini olan Okratoksin A tespit edildiği belirtildi.
FİNLANDİYA’DAN ‘CİDDİ’ UYARI
Son olarak dün (9 Aralık), AB’nin Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) portalında Türkiye’den Finlandiya’ya ihraç edilen kimyonlarla ilgili kritik bir bildirim yayımlandı. 730077 numaralı bildirimde, yapılan analizlerde kimyonlarda tehlikeli bir patojen olan Salmonella tespit edildi. Ekol Tv’de yer alan habere göre, bu durum, Finlandiya yetkililerini ürünleri piyasadan toplatma kararı almaya zorladı.
Salmonella, hayvan ve insan bağırsaklarında yaşayan bir bakteri türü olup, genellikle kontamine su veya yiyecekler yoluyla insanlara bulaşır. Bağırsak enfeksiyonlarına yol açabilen bu bakteri, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
(ALINTI)